Agenţia Internaţională pentru Integritatea Tenisului (ITIA) vrea să o distrugă pe Simona Halep cu ajutorul unui profesor de drept de la Universitatea din Zurich, pe nume Ulrich Haas (59 de ani).
Arbitrul de la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) e considerat „spaima dopaților” și a fost ales special pentru a spulbera apărarea româncei din procesul care se judecă în intervalul 7 – 9 februarie 2024.
Miercuri, 7 februarie 2024, la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne a început audierea Simonei Halep din scandalul de dopaj care a izbucnit în toamna anului 2022.
Sportiva din România a făcut apel la decizia tribunalului independent „Sport Resolutions”, care a pedepsit-o cu o suspendare de 4 ani din tenis, pentru că în corpul ei a fost depistată Roxadustat, o substanță interzisă prin regulament de WADA.
Simona Halep nu s-a dopat voluntar, ci a ajuns în această situație din cauza unui supliment care s-a dovedit a fi contaminat. Astfel, fostul lider WTA speră la o pedeapsă mai blândă din partea TAS și, de ce nu, că va reveni în competițiile de tenis în 2024.
Însă, procesul de la Lausanne, care se va încheia cu un verdict pe 9 februarie, se anunță a fi foarte complicat pentru Simona Halep. Potrivit Iamsport.ro, Agenţia Internaţională pentru Integritatea Tenisului (ITIA) îl va folosi ca parte a acuzării pe Ulrich Haas, profesor de drept la Universitatea din Zurich, în vârstă de 59 de ani, care este și unul dintre cei mai importanţi arbitri de la TAS.
Totodată, Ulrich Haas este cunoscut ca fiind „spaima dopaților”, deoarece e o persoană necruțătoare atunci când vine vorba despre sportivi care au apelat la substanțe interzise.
În același timp, experiența pe care Ulrich Haas o are în spate nu mai are nevoie de nicio descriere. El a contribuit la rezolvarea a peste 400 de cazuri judecate de TAS. De asemenea, în perioada 2002 – 2004 a condus echipa consultativă pe probleme juridice a Grupului de Monitorizare a Convenţiei antidoping a Consiliului Europei.
Și, nu în ultimul rând, Haas a fost membru în Comisia Independentă de reformă a ciclismului, care a investigat istoricul dopajului în sfera profesionistă a acestui sport.
În prezent, pe lângă faptul că predă dreptul la Universitatea din Zurich, Ulrich Haas mai activează ca avocat în Hamburg. De asemenea, este președinte al Tribunalului Arbitral de Baschet din Mies, Elveția.
„Este un tip extrem de inteligent. Oferă rezolvări și în favoarea sportivilor, dar și în favoarea instituțiilor. Însă trebuie să fie convins. Dacă simte că ceva nu e în regulă, taie în carne vie! A fost și în ciclism, acolo unde dopajul este ultraperformant.
E echilibrat, cu capul pe umeri. Problema e că l-a luat ITIA de partea ei. Era mai bine să fie președintele panelului, de exemplu. Opinia lui va cântări foarte greu la audieri. Cu ceea ce știe, și cât știe, poate inclina balanța de o parte sau alta.
Alegerea lui e foarte bună pentru ITIA, mai puțin pentru Simona. E elvețian, deci văzut ca neutru. Nu poate fi acuzat că e de partea cuiva. Iar, pe lângă asta, e o autoritate, ceea ce arată determinarea ITIA de a-și atinge scopul, și anume acela ca pedeapsa Simonei să fie păstrată sau chiar crescută la șase ani”, au trasmis surse TAS, citate de Iamsport.ro.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER